Planet med fejkade fönster

2014-02-19 11:29  
Överljudsplanet Spike S-512 ska erbjuda passagerarna en virtuell utsikt via stora bildskärmar. Foto: Spike Aerospace

I ett överljudsplan som nu utvecklas ska fönstren i passagerarkabinen ersättas med bildskärmar som via kameror visar utsikten.

Företaget Spike Aerospace i USA är i full färd med att utveckla det lilla passagerarplanet Spike S-512 som ska kunna flyga i överljudsfart. Målsättningen är att planet ska provflygas 2016-2017 och vara klart för marknaden två år senare.

I ett pressmeddelande avslöjar företaget en ny designdetalj. Kabinen ska inte att ha några fönsterrutor. I stället ska passagerarna kunna njuta av utsikten via stora bildskärmar som täcker väggarna och matas från flera små kameror placerade på flygkroppens utsida.

Skälet till detta är flera. Enligt Spike Aerospace är fönsterrutor en stor utmaning för konstruktörerna. De kräver bland annat extra förstärkningar av flygkroppen, ökar antalet byggdetaljer och gör planet tyngre samtidigt som luftmotståndet ökar. Men tack vare nya minikameror och stora platta bildskärmar kan rutorna nu elimineras.

Med samma teknik erbjuder rederiet Royal Caribbean sjöutsikt för passagerare i de fönsterlösa budgethytterna. På fartyget Navigator of the Sea som gjorde sin premiärtur med den nya tekniken i början av februari är 81 hytter försedda med bildskärmar som mäter 80 tum och går från golv till tak. De är anslutna till två vidvinkliga videokameror som placerats vid fartygets för och akter. Vilken av vyerna man vill se väljs med en fjärrkontroll som även reglerar volymen på havsbruset.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt