Piratkarta visar fildelarna

2009-02-10 15:32  

Nu finns en karta som visar var världens fildelare håller till. Det är Pirate Bay som med en ständigt uppdaterad karta visar vilka länder som fildelar mest.

Pirate Bay anses vara världens mest använda fildelartjänst med över 20 miljoner användare.

En fjärdedel av dem som använder Pirate Bay när detta skrivs finns i Kina och två procent i Sverige.

Informationen kommer från en karttjänst som Pirate Bay nu har öppnat.

Den uppdateras ständigt och visar med färgade symboler hur många fildelare som för tillfället är anslutna till Pirate Bays servrar.

Blå snökristaller visar var fildelningen är ”kall” medan röda eldsymboler anger var det för tillfället hettar till.

Just nu finns bara två eldar, en i Spanien och en i USA som står för åtta respektive tolv procent av trafiken hos Pirate Bay.

Kina som leder stort har fått sin egen i symbol i form av varningsmärket för strålning.

Varje minut fildelar 370 000 kineser via Pirat Bay trots att sajten är blockerad i Kina, enligt Torrent Freak.

Då det finns flera andra fildelartjänster än Pirate Bay och kartan bara visar en ögonblicksbild av trafiken är det ingen absolut sanning om fildelningen som presenteras. Men kartan ger ändå en fingervisning om hur många fildelare det finns och vilka länder de främst kommer ifrån.

Inom den närmaste tiden ska piratkartan kompletteras med mer information, skriver Torrent Freak. Exempelvis vilken programvara som används för fildelningen och hur snabb ned- respektive uppladdningen är i olika regioner av världen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer