Piraterna har <br/>blivit forskare

2011-04-19 09:52  
På The Research Bays webbplats uppmanas besökarna att besvara en forskningsenkät.

The Pirate Bay har bytt namn till The Research Bay. Det är ingen gimmick. Piraterna samarbetar med forskare om attityder till fildelning.

Under några dagar den här veckan har fildelningssajten The Pirate Bay bytt namn och logga. Sjörövarskeppet granskas genom ett förstoringsglas och webbplatsen heter The Research Bay.

Och det handlar verkligen om seriös forskning. Piraterna samarbetar med det rättssociologiska forskningsprojektet Cybernormer vid Lunds universitet. Via en länk vid piratloggan öppnas ett frågeformulär som personerna bakom The Pirate Bay uppmanar alla besökare att besvara. Där får man berätta om hur man använder olika fildelningstjänster och sin egen inställning till fenomenet.

Forskarna i Lund vill nämligen undersöka hur sociala och rättsliga normer uppstår i ”informationsteknologins kölvatten”, skriver de på sin webbplats.

Den ska även bli en arena för kunskap och diskussioner kring hur internet ger upphov till nya normer i samhället. På sin webbplats vill forskarna även ”skapa debatt och diskussion kring de frågor som berörs inom projektet och de forskningsresultat som projektet genererar”.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer