Pingviner fick kamera på hjässan – för vetenskapen

2017-08-17 15:17  

Vad har åsnepingvinens ljud vid födosökande för betydelse? Forskare utrustade tio individer med kamera för att ta reda på det.

Åsnepingvinen (Pygoscelis papua) återfinns på öar i sub-antarktiska och antarktiska områden. Den lever huvudsakligen på fisk och krill. Eftersom pingvinens födoplatser ofta är otillgängliga för forskarna monterade Won Young Lee med kollegor under två säsonger kameror på tio individer vid King George Island söder om Argentina.

Totalt 598 pingvinrop från havet samlades in. Vid nästan hälften av dem formerade pingvinerna grupper inom en minut. Andelen dyk eller mängden föda som fångades verkade inte påverkas av ropen vilket tyder på att de handlar om att få kontakt med gruppen snarare än om maten som ska fångas.

Däremot upptäckte forskarna att ett föregående rop innebar grundare och kortare dyk samt att de simmade vidare till ett nytt område snarare än att stanna kvar.

Forskarna konstaterar att mer forskning behövs för att bättre förstå dessa pingviners liv under vattnet. Rapporten presenteras nu i Nature.

Johan Kristensson

Mer om: Kamerateknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer