Periodiska systemet på video lockar miljoner

2010-08-25 09:28  

En brittisk journalist och några forskare bestämde sig för att hitta på ett skojigare sätt att presentera våra grundämnen. Nu har deras sajt lockat över 12 miljoner besökare.

I stället för en sliten plansch framme vid katedern beskriver filmaren Brady Haran och kemiprofessorn Martyn Poliakoff det periodiska systemet med hjälp av rörliga bilder.

I dag finns det en video för varje grundämne (totalt 118) på sajten periodicvideos.com. Några är bara en minut långa, andra är tio minuter. Nästa alla är gjorda med gott humör och glimten i ögat.

Här finns till exempel en sju minuter lång film om cesium, som slutar med att forskaren Pete Licence ordnar en rejäl smäll när grundämnet reagerar med vatten.

I Martyn Poliakoff egen favoritvideo besöker han forskningsinstitutet i Darmstadt i Tyskland, där det radioaktiva ämnet Meitnerium upptäcktes 1982.

Populärast hittills är de filmer som beskriver uran, väte, svavel, plutonium och syre.

Och precis som sina amerikanska kollegor i populära Mythbusters på Discovery Channel har britterna insett att ”action speaks louder than words”:

- Saker som exploderar drar alltid tittare, konstaterar filmaren Brady Haran.

Världens största dagstidning Yomiuri Shimbun har skrivit om sajten, liksom dussintals andra brittiska och utländska tidningar. Nyligen var amerikanska tv-bolaget CBS på besök.

Lärare använder sajten i undervisningen, men den vanligaste besökaren är i dag en amerikansk man i 30-40-årsåldern.

Brady Haran förklarar framgångarna så här:

- Jag är inte utbildad kemist, men intresserad av teknik. Jag ställer samma frågor som de flesta andra människor vill ha svar på.

Professorn Martyn Poliakoff menar också att glädjen som finns bland dem som arbetar med sajten märks i filmsnuttarna och smittar av sig på tittarna.

- Vi är inte ute efter att utbilda folk – vi vill sprida kunskap på ett skojigt sätt, säger han.

Därför varvar Periodic table of videos filmer om grundämnena med reseskildringar från ställen där ämnena har upptäckts (den första resan gick till Ytterby i Sverige, där yttrium och flera andra sällsynta jordartsmetaller upptäckts).

Just nu håller sajten också på med en serie om molekyler. Den som handlar om hur potensmedlet Viagra är uppbyggd drog nästan 47 000 tittare på en vecka.

En annan klassiker är videon om kemin i choklad och rosor (se klippet överst i artikeln), som visades för första gången på Alla hjärtans dag förra året.

Idén till sajten kom när Brady Haran – som tidigare arbetat åt det brittiska tv-bolaget BBC, men numera frilansar – gjorde en film om Martyn Poliakoff och de andra kemisterna på University of Nottingham för tre år sedan.

Med ekonomisk hjälp från universitetet satte Haran, Poliakoff och fyra av professorns kollegor ihop en kort presentation av samtliga grundämnen på mindre än sex veckor.

I dag får Periodic table of videos ekonomiskt stöd från University of Nottingham, flera företag och den brittiska vetenskapsakademin.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer