Paraplymordet i London

2003-01-20 12:56  
Georgi Markov, 1929-78.
Bulgarisk avhoppare som arbetade som satiriker för BBC, Radio Free Europe och Deutsche Welle. Mördades i september 1978 på order av den bulgariske presidenten Todor Zhivkov.

Den 7 september 1978 stod den bulgariske radiojournalisten och avhopparen Georgi Markov och väntade på en buss vid Waterloo Bridge i London. Plötsligt kände han hur något stack till i baksidan av hans högra lår, strax onanför knät. Han vände sig om och såg en man som tappat ett paraply. Mannen mumlade något på bruten engelska och försvann i folkvimlet. Några timmar senare insjuknade Markov plötsligt. Han togs in på sjukhus där man antog att han fått en blodförgiftning. Markovs tillstånd förvärrades snabbt, och trots intensiv behandling avled han fyra dagar senare.

Huvudet på giftpilen med ricin som stacks in i Markov lår från ett vapen maskerat till ett paraply.

Vid obduktionen fann man en liten stålpil i Markovs lår. I spetsen var små kanaler urborrade. Markov hade blivit stucken med en förgiftad pil av mannen med paraplyet. Paraplyet var, enligt brittiska kontraspionaget, ett vapen konstruerat av "Kammaren", sovjetiska underrättelsetjänsten KGBs egen verkstad för James Bondaktiga agentverktyg. Pilen hade varit fylld med giftet ricin.

Därför är det inte konstigt att engelska media blivit alldeles nippriga över fynden av ricin hos några unga nordafrikaner i London. Ricin är ett oerhört starkt gift som finns i ricinbuskens oljerika frön. Dödlig dos är så lite som ett halvt milligram, eller 3-7 frön.

Giftigt ricin men ofarlig olja

Pressar man fröna får man ricinolja, en mycket användbar olja känd sedan forntiden. Lyckligtvis följer inte det giftiga ricinet med ut i oljan vid pressning. Ricinet är ett vattenlösligt protein och blir kvar i pressresterna som kan användas som råttgift.

Ricinolja - på engelska Castor oil - är en utmärkt smörjolja som använts inom flyg, motorsport och till modellflygplansmotorer. Ricinoljan är också huvudingrediens i många kosmetiska produkter, och utgör ofta halva innehållet i läppstift. Förr användes den också inom medicinen för utvärtes bruk och som laxermedel.

Ricinbusken - Ricinus communis - växer i Indien och tropiska Afrika. Odlas också som prydnadsväxt.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer