Paraplyet laddar mobilen

2012-06-15 09:26  
Festivalparaplyet med solceller, mobilladdare, antennförstärkare och lampa väger 800 gram. Foto: Vodafone

Ett nytt paraply funkar som signalförstärkare och laddare även mobilen.

Inför sommarens utomhusfestivaler har brittiska Vodafone utvecklat ett paraply som både ska skydda mot regn och sol samtidigt som det laddar mobilen.

Dessutom förstärker paraplyet radiovågorna från 3G-nätets basstationer. Även till de mobiler som finns i närheten av paraplybäraren, skriver Vodafone i ett pressmeddelande.

I paraplyet finns tolv insydda solceller som vart och ett genererar två volt. Strömmen från dessa laddar ett batteri som är fäst ovanför klykan. På batteriet finns en usb-kontakt som kopplad till mobilen laddar den på omkring tre timmar.

I klykan finns även en ficklampa för den som har svårt att hitta sitt tält i nattmörkret.

Paraplyet som döpts till Booster Brolly finns ännu bara som en prototyp som utvecklats i samarbete med University College London. Enligt Vodafone ska mobilparaplyet testas under musikfestivalen på Isle of Wight under midsommarhelgen.

Jan Melin

Mer om: Paraply Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer