Papperets fingeravtryck<br></br> avslöjar förfalskaren

2009-03-17 12:10  

Varje pappersark har sitt eget unika fibermönster. När det skannas av och bildbehandlas fås ett "fingeravtryck" som kan identifiera papperet och skilja ett dokumentoriginal från en förfalskning.

Nu är det möjligt att på ett enkelt och billigt sätt identifiera ett enskilt pappersark. Då kan man lätt ta reda på om ett dokument är äkta, en förfalskning eller en kopia.

Det är amerikanska forskare under ledning av den välkända datorprofessorn och datasäkerhetsexperten Edward Felten vid Princetonuniversitetet i USA som utvecklat en ny metod för identifiering.

Den bygger på att fibrerna i ett papper ligger ordnade på ett slumpmässigt sätt. Det finns inte två pappersark som är identiska när man betraktar dem under ett mikroskop.

Metoder för att granska papper på detta sätt används bland annat av kriminaltekniker. Men det är metoder som både är dyra och tidskrävande, skriver Ars Technica.

Den teknik som USA-forskarna utvecklat gör att ett pappersarks unika identitet kan registreras direkt när ett dokument skapas. Sedan kan man i efterhand enkelt kontrollera om dokumentet är äkta.

Så här går det till:

Papperet körs i en vanlig konsumentskanner där ett litet hörn av arket läses in. Sedan vrids papperet för en ny inskanning av samma hörn.

De två bilderna ger tillsammans en 3d-bild där fibrernas upphöjningar framträder efter lite bildbehandling. Denna bild omvandlas sedan till en kod som blir papperets fingeravtryck eller ”vattenmärke”.

Enligt forskarna har alla papper sin egen kod och de tror att det är svårt för en förfalskare att producera ett pappersark med samma fingeravtryck som originalet.

Edward Felten och hans kollegor har även kontrollerat att den unika ID-koden finns kvar även efter en mycket oöm behandling av pappersarket.

Med den här metoden kan papper som ska användas för viktiga ändamål redan från början få sin identitet katalogiserad.

Exempel är kontrakt, valsedlar, biljetter, lotter och valuta.

Även själva förpackningen av en produkt kan få sin identitet som sedan kan kontrolleras av exempelvis tullpersonal.

Forskarna tror även att exempelvis konstförfalskare kan få problem då alla pappersark som använts för en grafisk serie kan identifieras.

I rapporten ”Fingerprinting Blank Paper Using Commodity Scanners” redogörs för hur metoden fungerar och kan användas. Men enligt projektets sajt finns idag inga planer på att publicera den programvara som krävs.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer