Order: Sätt en nordkoreansk flagga på månen

2016-08-05 09:16  
Nordkoreas ledare Kim Jong Uns planer på en månfärd bedöms som realistisk av västerländska experter. Foto: KCNA

Nordkorea planerar att skicka en rymdfarkost till månen inom tio år.

2012 sände Nordkorea upp sin första satellit i bana runt jorden. Nu är ordern från landets ledare Kim Jong Un  att ta ännu ett steg och inom fem år skjuta upp en geostationär satellit vilket är mycket svårare då den ska placeras på en avsevärt högre höjd över jorden. Det skriver nyhetsbyrån AP som intervjuat Hyon Kvag Il som är chef för Nordkoreas motsvarighet till amerikanska Nasa.

Ett stort problem för Nordkorea är handelsembargot som är riktat mot landet.

- Men även om USA och deras allierade försöker stoppa vår rymdverksamhet så kommer våra forskare att erövra rymden och kommer definitivt att placera en nordkoreansk flagga på månen, säger Hyon Kvag Il.

Målsättningen är att genomföra den obemannade månexpeditionen inom tio år.

Enligt västerländska experter är Nordkoreas planerade månfärd ett ambitiöst men troligen genomförbart projekt, skriver AP.

- Att kraschlanda på månen är till och med lättare än att placera en geostationär satellit i bana, säger den tyske analytikern Markus Schiller, som är en av världens främsta experter på Nordkoreas missiler och  raketer, till AP.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer