Oppos nya mobil har en skärm som går att rulla ut

2020-11-18 09:46  
Foto: Oppo

Koncepttelefonen X 2021 har en flexibel, utdragbar oled-skärm som förvandlar mobilen till en 7,4 tums surfplatta.

Kinesiska Oppo räds inte knäppa konceptmobiler, men nya X 2021 tar nog priset. Det är den första fungerande telefonen med en rullbar oled-skärm som med en knapptryckning kan ändra storlek.

I mobilläge har telefonen en 6,7 tums skärm med ett långsmalt bildförhållande som liknar en vanlig mobil. En knapp på sidan aktiverar en motor som rullar ut skärmen så att mobilen påminner mer om en liten surfplatta på 7,4 tum.

Läs mer: Slut på gratis lagring av bilder i Google Photos

Den som vill ha ett format någonstans i mitten kan också när som helst stoppa upprullningen. Telefonen anpassar automatiskt gränssnittet och innehållet i apparna när skärmen rullas upp, skriver Engadget.

Oppo beskriver tekniken som en slags motoriserad pergamentrulle. I ena kanten finns en rund motorenhet på 6,8 millimeter som drar ut eller rullar ihop den flexibla oled-panelen. Oppo uppges ha sökt 122 patent för tekniken bakom mobilen, tolv av dem kretsar kring rullmotorn.

Läs mer: 11 test av hajpade teknikprylarna – ”Ger valuta för pengarna”

Rullbara skärmar har visats på konceptstadiet i flera år, bland annat från TCL och LG. Det sistnämnda bolaget lanserade nyligen sin första rullbara tv-skärm, till ett facilt pris på runt 850 000 kronor.

Oppo X 2021 är också en mobil som i allra högsta grad befinner sig på konceptstadiet, men företaget uppger att de på sikt hoppas kunna lansera en telefon som bygger på samma tekniska lösningar.

Simon Campanello

Mer om: Oppo Skärmteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer