Opportunitys sista bild från Mars – en mäktig panorama

2019-03-14 11:30  
Opportunitys sista bild från Mars. Foto: Nasa

Rymdsonden Opportunity jobbar inte längre på Mars. Den är offline, men innan den dödförklarades skickade ”Oppy” en sista mäktig panoramabild för oss att njuta av.

Nasas rymdsond Opportunity är sedan en tid dödförklarad. Det efter 14 års utforskning av Mars, där den amerikanska rymdstyrelsen bland annat kunde bekräfta att det en gång funnits vatten på den röda planetens yta.

Efter mer än 5000 dagar på Mars yta, stannade rovern till slut på Endeavourkratern. Där ägnade den sin sista månad som aktiv åt att avbilda sin omgivning - och levererade en sista mäktig parnorama-bild.

Med hjälp av panoramakameran knäppte Opportunity  354 bilder av området och fångade på så sätt olika terränger. Bilden ligger högupplöst här ovan, med möjlighet att zooma i den. Den har så klart även publicerats på Nasas hemsida.

Viktor Krylmark

Mer om: Nasa Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer