Open Street Map får flygbilder från Microsoft

2010-11-29 12:56  
Open Street Map har ibland bättre kartor över svenska städer än Bing Maps. Överst till vänster Göteborg i Open Street Map och bredvid den Bingkartan. Men på många mindre orter är det tvärt om. Nedert till vänster visas en del av Värmdö från Open Street Map och bredvid den samma område i Bing Maps.

Det öppna kartprojektet Open Street Map får använda flyg-och satellitbilder från Microsofts Bing Maps.

Open Street Maps kan liknas vid ett Wikipedia för vägkartor. Det är ett öppet projekt som använder fria kartor och geografisk information för att framställa kartor över hela världen.

Alla registrerade användare kan bidra med egna kartor och förbättra dem som redan finns.

Projektet grundades 2004 av den brittiska programmeraren Steve Coast. Han var irriterad över att de flesta kartor omfattas av upphovsrätt och är belagda med höga licensavgifter. Det gör att främst stora företag som Microsoft och Google idag driver de största karttjänsterna på webben.

Men nu ska Open Street Map, OSM, få använda flyg- och satellitbilder från Microsofts Bing Maps som underlag för bättre kartor. Microsoft ska även utveckla ett verktyg som gör det lättare för OSM:s omkring 300 000 bidragsgivare att lägga in sina egna kartor, skriver Microsoft i sin Bingblogg.

Samtidigt har Microsoft anställt Steve Coast som Principal Architect för Bing Mobile som anpassar karttjänsten för mobilbruk.

 

Artikeln korrigerad 29/11 2010 kl 16:10

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer