Oövervinnelig ai får Go-mästaren Lee Se-dol att sluta

2019-11-28 10:30  
I mars 2016 mötte Go-mästaren Lee Se-dol Deepminds Alphago. Det slutade med 4-1 – för Alphago. Nu meddelar Lee Se-dol att han avslutar sin professionella Go-karriär på grund av ai. Foto: Seung Il Ryu/TT

Go-mästaren Lee Se-dol drar sig tillbaka och hänvisar till ai-utvecklingen. ”Även om jag blir nummer ett finns en entitet som inte kan besegras”, säger han.

I mars 2016 spelade den professionelle Go-spelaren Lee Se-dol sitt livs match mot Alphago, en ai utvecklad av Googles dotterbolag Deepmind. Alphago vann med 4-1.

Det här var ingen liten sak. Tidigare hade man bedömt det flera tusenåriga strategiska brädspelet vara en alldeles för stor utmaning för maskininlärning. Men Alphago klarade det genom att studera dataset från över 100 000 mänskliga spel. Och nu, drygt tre och ett halvår efter den historiska matchen, meddelar Lee Se-dol att han lägger sin 24 år långa professionella Go-karriär på hyllan. Skälet är ai-utvecklingen.

– Med ai:s intåg i go-spel har jag insett att jag inte är i toppen även om jag blir nummer ett genom envisa ansträngningar. Även om jag blir nummer ett finns en entitet som inte kan besegras, säger han till nyhetsbyrån Yonhap.

Läs mer: Ny tung ai-milstolpe för Deepmind: bäst på spelet Starcraft

Lee Se-dols vinst i en av fem matcher mot Alphago 2016 var ändå något unikt. Ingen annan människa ska ha klarat bedriften mot dataprogrammet i en turnering. Men Lee Se-dol själv har sagt att hans vinst berodde på en bugg hos Alphago.

Deepmind har vidareutvecklat sin Go-ai och lanserat en uppföljare: Alphago Zero. Zero har övat upp sig på spelet helt på egen hand, genom att spela det om och om igen i rask takt. Den har också slagit sin föregångare i Go med 100-0, berättar The Verge. Därmed anses programmet vara historiens starkaste Go-spelare.

Även om Lee Se-dol nu avslutar sin professionella Go-karriär planerar han inte att lägga spelet på hyllan. I december ska han spela en match mot det sydkoreanska ai-programmet Handol. Lee Se-dol ska då få lite hjälp på traven med två stenars fördel, men tror ändå att han kommer att förlora. Men han lovar att göra sitt bästa för att vinna.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer