Om elektronskal och teblad

2002-11-19 23:00  
Om elektronskal...

Svar:
Enligt Heisenbergs osäkerhetsrelation, fundamental i kvantmekaniken, måste produkten av osäkerheterna i en partikels läge och i dess rörelsemängd vara större än en viss konstant. Om elektronen föll in mot kärnan skulle osäkerheten i dess läge vara nära noll (om man betraktar osäkerheten i dess läge som osäkerheten i dess avstånd till kärnan), och följaktligen måste osäkerheten i dess rörelsemängd vara nära oändlig. Eftersom rörelsemängden måste vara minst lika stor som osäkerheten i densamma blir rörelsemängden nära oändlig - vilket motsäger att den befinner sig i vila (med hastigheten 0) vid/i atomkärnan där dess energi vore minimal och enbart bestående av lägesenergi. Det går att beräkna väteatomens elektronskals storlek utifrån osäkerhetsrelationen.
Anders Hedin

...och teblad

Fråga:
I teet i min kopp får jag oftast några tesmulor som silen släpper igenom. När jag rör om teet i en roterande rörelse fördelar sig dessa först i hela vätskevolymen, men efter några sekunder samlas de mot centrum och bildar när vätskan har stannat en prydlig liten hög i mitten av koppens botten. Varför? Borde de inte, eftersom de uppenbart har högre densitet än vätskan, i stället kastas ut mot periferin?
G.H.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer