Öl från skeppsvrak bryggs på nytt

2011-02-08 13:18  

Nu startar analysen av en ölflaska från ett 200 år gammalt vrak i Ålands skärgård. Målet är att återskapa receptet och dra igång ny produktion.

I somras bärgade dykare 168 välbevarade champagneflaskor från ett skepp som sjönk i Ålands södra skärgård, förmodligen i början av 1800-talet. Fyndet väckte stor uppmärksamhet, och de ädla bubblorna utropades snart till världens äldsta – och dyraste – champagne.

Samtidigt upptäcktes fem mindre pavor. En sprack redan vid bärgningen, och ut strömmade välbevarat öl.  Lagringen på närmare 50 meters djup tycks ha varit optimal även för maltdrycker: mörkt, lagom kallt och ett tryck som har hindrat Östersjöns vatten från att tränga in.

Enligt Ålands landskapsregering rör det sig om en av världens äldsta bevarade öl. Nu har en av flaskorna börjat undersökas vid det finska forskningsinstitutet VTT. Forskarna ska bland annat studera vilka råvaror som har använts samt vilka mikrober, exempelvis jäst eller mjölksyrabakterier, som finns kvar i ölet.

- Vi vill först och främst analysera innehållet i flaskan. Efter det hoppas vi kunna återskapa originalreceptet så att det kan användas för att tillverka öl, säger Rainer Juslin vid Ålands landskapsregering i ett uttalande.

Analysarbetet ska vara färdigt i maj, och VTT ska beskriva resultaten i en vetenskaplig artikel.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer