Odlad is ska kyla<br/> Mongoliets huvudstad

2011-11-16 13:01  

Forskare i Mongoliet ska ”odla” is som ska sparas för att kyla huvudstaden och ge dricksvatten under varma sommardagar.

Mongoliets klimat skiftar mellan extrem vinterkyla och mycket varma sommardagar.

I ett forskningsprojekt ska kylan från vintern sparas till sommaren.

Det handlar om ett av de största experimenten för att ”odla” is, skriver The Guardian.

Det går ut på att öka isens tjocklek på floden Tuul som rinner längs huvudstaden Ulan Bator.

Trots den extrema vinterkylan med medeltemperaturer ner till minus 25 grader blir isen aldrig mer än en meter tjock. Det beror på att tjockleken då isolerar så mycket att flodens vatten slutar frysa och bildar inte längre is underifrån.

Men nu ska forskarna borra massvis med hål i isen. Då strömmar vattnet upp genom dessa och sköljs ut över isen och fryser till ett nytt islager. Då borras hålen upp igen för att ett nytt lager ska bildas.

Foeskarna räknar med att på detta sätt kunna öka isens tjocklek från en meter upp till sju meter.

Uppsågad i stora block ska isen då kunna sparas till sommaren och användas för att minska energiåtgången för luftkonditioneringsanläggningar. Men isen ska även bli ett tillskott för stadens vattenförsörjning och konstbevattning.

Den här typen av isbildning förekommer även naturligt i kalla områden som Alaska och Sibirien där sprickor i isen har samma funktion som de borrade hålen. Fenomenet kallas då aufeis eller naled ice.

Tekniken med borrade hål är inte heller ny men har tidigare använts för andra ändamål än det i Mongoliet.

Exempelvis har Nordkoreas militärer använt den för att bygga flodövergångar för stridsvagnar under vintern, enligt The Guardian.

Projektet drivs av det mongoliska ingenjörskonsortiet ECOS & EMI som har en budget på omkring fem miljoner kronor för sin isodling.

Jan Melin

Mer om: Mongoliet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer