Odla en egen självlysande växt

2014-03-28 10:13  
Glowing Plant säljer vid sidan av självlysande växter och deras frön även en utrustning för att göra egna växter som lyser i mörkret. Foto: Glowing Plant

Utrustning för att skapa växter som lyser i mörker kan nu beställas via webben.

Forskare från Singularity University i USA har startat företaget Glowing Plant där de utvecklat självlysande växter som på sikt ska kunna användas som belysning och kanska ersätta gatlampor.

För ett år sedan lanserade de sitt projekt på Kickstarter för att få in kapital för utvecklingsarbetet. Målsättningen var att kunna börja sälja både uppväxta plantor och frön för den som vill odla själv.

Forskarna behövde motsvarande 420 000 kronor men när kampanjen var över hade det flutit in över tre miljoner kronor. Försäljningen av frön och plantor skulle starta i maj 2014 men har nu senarelagts till september. Men inte för att några problem uppstått, tvärtom. Det oväntat stora kapitaltillskottet har gjort att forskarna kan arbeta vidare för att öka växternas ljusintensitet.

Den som nu gör en förbeställning får 50 till 100 frön för motsvarande 260 kronor eller en färdig planta för 640 kronor.

Ljusstyrkan som utlovas är motsvarande den som avges av självlysande färg vilket inte räcker till för att ersätta ens en svag glödlampa.

- Att nå dit kräver mycket arbete men vi har en del idéer om hur vi ska göra det, säger Kyle Taylor vid Glowing Plant till Fox News.

Vid sidan av plantorna och fröna kan man även beställa en komplett utrustning för att göra sina egna växter självlysande. Den kostar omkring 2 000 kronor och ska börja levereras i augusti.

Växten som forskarna valt att göra självlysande är Backtrav (Arabidopsis) som är släkt med senap och kål.

Det som får den att lysa är ett enzym från den marina bakterien Vibrio fischeri. Men bakteriens dna kunde inte användas direkt så forskarna fick tillverka motsvarande dna på konstgjord väg och testa olika modifieringar.

Totalt granskades omkring 1 500 sekvenser och den bästa ska med en så kallad dna-pistol bombardera växterna med nanopartiklar som för in arvsmassan.

När den modifierade Backtraven sedan blommar kommer den att ge frön som har de nya generna och då kunna växa upp till lysande växter.

Jan Melin

Mer om: Genteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer