...och stjärnorna på himmelen de blänka

2004-12-17 14:39  
Mars, mars, måne...

Vintern är astronomernas bästa och värsta årstid. Kallt är det, men luften är klar och sikten ut i rymden bra. Den frusne behöver dock inte gå miste om så mycket. På webben finns hisnande vackra bilder från universums alla hörn som kan avnjutas i värmen framför datorn.

En pinfärsk bild av ett gnistrande diadem i skyn. Galaxen NGC 6118 ligger i ormens stjärnbild i ekliptikans plan, 80 miljoner ljusår från jorden. Bilden togs av Esos jätteteleskop VLT den 1 december 2004.


Saturnus ringar fotograferade i november 2004 av rymdsonden Cassini, som också tagit bilden av...
Midvinternattens köld är hård, i synnerhet för astronomerna. Men stjärnorna gnistrar och glimmar allt bättre ju kallare det är, för då är luften klarare och sikten bättre.

För amatörastronomen innebär emellertid kylan att man måste bylsa på sig så mycket kläder och vantar att det försvårar observationerna.

Det ryker av ånga ur näsa och mun, och det gäller att inte få imma på okularet för då ser man ingenting alls.

Det sägs att många framstående astronomer kommer från landsbygden. Beror deras intresse för rymden på alla tidiga vintermorgnar i deras ungdom då de stod i mörkret vid vägkanten och väntade på skolbussen? För vad annat kunde de göra medan de väntade än att studera himlavalvets gnistrande sällsamheter?

Nu har de vuxit upp. De har blivit forskare och undersöker hur det egentligen ser ut där borta, långt ute på universums oändliga vidder.

...Saturnusmånen Titan. Den 15 januari 2005 kommer landaren Huygens att sändas ner till ytan.
Deras vackra färgbilder från Hubble, Keck, VLT-teleskopet i Paranal och andra jätteinstrument har bedårat opinionen och fått vanligtvis så snåla finansministrar att vekna. Skattepengar går villigt till allt större teleskop och kostbara rymdprojekt.


Julie Payette, astronaut. Foto Kaianders Sempler
För extra bra syns stjärnhimlen naturligtvis om man kommer ut i rymden.

Julie Payette, kanadensisk astronaut, fotograferade flitigt under sin sejour på internationella rymdstationen ISS.

- Fast när vi väl kom upp dit var det mot jorden vi riktade våra kameror, säger Julie Payette. Inte mot stjärnorna.

Mer vackra bilder finner ni på :
www.space.com
www.eso.com
www.nasa.gov
www.esa.int

Rymdmössen som jagar varandra i Berenikes hår är i själva verket två kolliderande galaxer. NGC 4676.
Foto Nasa

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt