Ö till ö med fjäderlätt teknik

2009-09-01 08:21  
Simningen är den tuffaste delen av Ö till Ö. En mil i öppet hav, i temperaturer runt 10 grader.

Det krävs uthållighet och förmåga att klara smärta, men i en av världens tuffaste multisportlopp är utrustningen också viktig.

Vad som började som en kul grej mellan några kompisar på Utö för sju år sedan har utvecklats till ett riktigt kraftprov för dem som tycker att maraton är för mesigt.

Lagen (två personer i varje) i aquathlontävlingen Ö till Ö ska förflytta sig cirka 6,4 mil, från Seglarhotellet i Sandhamn till Utö Värdshus.

Under den sträckan måste de simma en mil, cykla 16 kilometer och löpa 38 kilometer.

Vid första upplagan av tävlingen för fyra år sedan använde vinnarna luftmadrasser för att ta sig mellan öarna. De första två åren var också flytväst obligatoriskt för alla deltagare.

En del tävlande dök också upp med långa dykfenor och flytbrädor. Andra packade ryggsäckarna fulla av mat och ombyte.

Sedan dess har Ö till Ö blivit allt mer minimalistiskt. En av segrarna från förra året, triatleten Jonas Colting, säger att taktiken är enkel: dumpa så mycket du kan – och sedan lite till.

Förutom flytvästen (”man skumpade runt som en michelingubbe i vattnet”) använde han och lagkamraten Pasi Salonen fenor de första åren.

- Men det tog för lång tid att byta mellan fenor och skor, dessutom var det lätt att hala och slå sig på klipporna när man bytte, säger Jonas Colting.

Simningen är den tyngsta biten i tävlingen. Sträckorna varierar från 100 meter upp till 1400 meter. Det innebär att de tävlande måste hoppa i och ur vattnet nästan fyrtio gånger.

Ett sko/fenbyte kan ta runt två minuter. Det betyder att man tappar nästan en och en halv timma på omklädning.

När Jonas Colting vann förra året tillsammans med Pasi Salonen använde de istället ultralätta löparskor och plastpaddlar (av det slag som simmare trär över händerna när de tränar armtag).

Konceptet fungerade så bra att Jonas Colting använder samma sak i år, den här gången tillsammans med Martin Flinta, som vann tävlingen 2007.

Förra gången behövde han 10 timmar och 14 minuter för att ta sig genom banan. Och i år?

- Tiden är oväsentlig, det viktigaste är att komma först i mål.

Jonas Coltings utrustninglista:

• Craft triathlonbyxa i ultralätt, snabbtorkande polyester med inbyggd solskyddsfaktor.

• Craft kortärmade underställströja, tillverkad i ett slätt, jerseystickat funktionsmaterial med mesh under armarna.

• kortskaftade strumpor med antiglidmaterial under sulan.

• vaselin

• långärmad våtdräkt (3 mm) med avklippta ärmar och ben; strax nedanför knä respektive över armbågen.

• dubbla badmössor

• simglasögon

• skor: Sauconys A2, tunn tävlingssko, väger 195 gram.

• midjeväska med kombinerad vätskeblåsa. Där förvaras också obligatorisk utrustning som första förband, karta, kompass, GPS-sändare, visselpipa samt extra simglasögon och badmössa och några gels. Blåsan rymmer cirka 1 ½ liter sportdryck.

• pulsmätare och klocka.

Fakta Ö till Ö

• 60 lag anmälda (nästan tre gånger så många som förra året). Förra året kom 21 lag av 23 i mål. Året innan 3 av 13.

• De tävlande ställer upp i par. Det finns herr och damklass, men även mixed.

• Total sträcka: cirka 6,4 mil. Av den är 10 km simning (cirka 38 i och urstigningar), 16 km cykling och 38 km löpning. Banan går från Seglarhotellet i Sandhamn till Utö Värdshus via de stora öarna Runmarö, Nämdö och Ornö.

• Obligatorisk utrustning per lag: första hjälpen (tryckförband) packad vattentätt, 2 våtdräkter anpassade för vattentemperatur på 10 grader Celsius, kompass, vattentät kartfodral, 2 visselpipor, ryggsäck eller midjeväska för obligatorisk utrustning (GPS sändare och 1:a hjälpen)

• Obligatorisk utrustning som tävlingsorganisationen tillhandahåller: nummerlappar, kartor, GPS-sändare och nödsändare.

• Utrustning som INTE är tillåten: flythjälp som överstiger måtten 100 cm x 60 cm.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer