Nyupptäckt stjärna 9 miljarder ljusår bort

2018-04-03 09:53  

Med hjälp av Hubbleteleskopet och tack vare ett astronomiskt fenomen har forskare upptäckt en stjärna nio miljarder ljusår från Jorden.

Att upptäcka en enskild stjärna många ljusår bort är svårt, dels på grund av den långa tid av observationer genom teleskop som krävs, men framför allt för att stjärnorna avger ett för svagt ljus. Forskare vid bland annat University of Tokyo School of Science och Kavli Institute har dock lyckats. Med hjälp av Hubbleteleskopet och tack vare gravitationslinser från ett kluster av galaxer har de upptäckt en stjärna nio miljarder ljusår bort, berättar Kavli Institute.

Forskarna studerade det kluster av galaxer som kallas MACS J1149+2223 när de såg ett blinkande ljus i bakgrunden. Det visade sig vara en blå stjärna, som blivit synlig på grund av att det klustret av galaxer som fanns framför stjärnan förstärkt dess ljusstyrka 2 000 gånger.

Det handlar om det astronomiska fenomen som kallas gravitationslins, som gör att ljus böjs, vilket kan förstora och förvränga bilden av en ljuskälla.

Läs mer: Hubble – världens mest produktiva vetenskapliga instrument

Upptäckten är intressant inte bara för att forskarna nu har identifierat en stjärna rekordlångt bort, utan också för att de inom ramen för studien som har publicerats i Nature Astronomy har tittat närmare på de förstorade stjärnornas mönster. På grund av detta mönster kan forskarna utesluta att mörk materia huvudsakligen består av ett stort antal svarta hål med en massa tio gånger större än vår sol.

Den nyupptäckta stjärnan har fått namnet Ikaros, efter den tragiska hjälten i grekisk mytologi som flög för nära solen.

Ania Obminska

Mer om: Astronomi Hubble

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer