Nytt värde för gravitationskonstanten

2013-09-18 14:32  

Gravitiationskonstanten har visat sig vara större än man tidigare trott. Att utvärdera experimentet tog fem år.

Gravitationskonstanten G är liksom ljushastigheten en av de fundamentala fysikaliska konstanterna för att skaffa kunskap om universum. Med hjälp av G kan man exempelvis beräkna gravitationskraften mellan två massor när man vet deras vikt och avstånd.

Nu visar nya undersökningar att gravitationskonstanten är ungefär 0,02 procent större än man tidigare räknat med, skriver Science News.

- Det innebär att exempelvis Jupiter och solen är något lättare än vi trott, säger forskaren Harold Parks som är medförfattare till rapporten "Improved Determination of G Using Two Methods".

I praktiken har det ingen betydelse för hur man exempelvis beräknar omloppsbanor för rymdfarkoster, säger Nasa-fysikern Stephen Merkowitz.

Men tekniker vill att "konstanter" ska vara just konstanta. Dessutom lockas forskare av att mäta G för att det är så svårt.

- Det är precisionsmätningarnas Mount Everest, säger fysikern James Faller vid University of Colorado Boulder till Science News.

- Man vill bestiga det.

Gravitationskonstanten finns med i Isaac Newtons gravitationslag som publicerades 1687. Men först 71 år efter Newtons död kunde den brittiska fysikern Henry Cavendish 1798 genom experiment presentera ett värde för G som stått sig ända in i modern tid.

Han använde ett system med noggrant vägda blyklot förenade med en stav som hängdes upp i ett snöre. Utanför dessa hängdes ytterligare klot som vreds kring de inre. Gravitationskraften fick då dessa att röra sig och via en spegel på snöret som reflekterade stearinljus kunde rörelsen mätas och utifrån detta kunde Cavendish beräkna G.

Den experimentutrustning som nu använts av forskarna som är verksamma vid University of Birmingham och Internationella byrån för mått och vikt i Paris, BIMP, liknar den som användes av Henry Cavendish. Men nu är stearinljusen ersatta av laser och krafterna mäts även med en elektriska metod.

Svårigheten att mäta G beror på att gravitationskraften är så svag. I stort sett vad som helst kan störa experimentutrustningen. Allt från den värme som strålar ut från personer i närheten till små vibrationer i laboratoriebordet, skriver Wired. Till och med rummets lutning kan störa mätningarna.

Alla dessa störningar måste undersökas och vägas in i mätresultaten. Därför tar dessa experiment mycket lång tid. Den utrustning som nu använts började byggas redan 2002 och det värde för G som nu redovisats är resultatet av beräkningar som pågått sedan 2008, skriver Wired.

Nya värdet för gravitationskonstanten

   

 

Jan Melin

Mer om: Gravitation Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer