Nytt tak ersätter luftkonditionering

2015-06-02 11:39  

Med ett nytt material kan ett hustak hålla lägre temperatur än den omgivande luften.

Forskare vid University of Technlogy Sydney i Australien säger sig vara först med att ha utvecklat ett material som gör att ett hustak även i stark solbelysning får en lägre temperatur än den omgivande luften, skriver universitetet på sin sajt.

Med ett kylande tak kan även temperaturen inne i ett hus sänkas vilket gör att man kanske inte behöver luftkonditionering eller i alla fall kan köra anläggningen på lägre effekt.

Ett självklart sätt att få ett kyligare tak är att måla det vitt eller tillverka det av något ljust material. Sådana marknadsförs med temperaturargument men enligt forskarna absorberar de ändå så mycket solvärme att de blir upp till 13 grader Celsius varmare än luften.

Men det nya takmaterialet från Australien absorberar bara tre procent av det infallande solljuset vilket gör att det blir omkring tio grader kallare än ett konventionellt vitt tak. Samtidigt strålar det ut värme i form av infrarött ljus som inte absorberas av atmosfären

De beskriver sitt materialet som "coated polymer stack" vilket består av kommersiellt tillgänglig polyester som läggs på ett lager av silver.

Förra året presenterade amerikanska forskare ett liknande material  bestående av sju lager kiseldioxid och hafniumoxid som fästs vid ett yttre reflekterande lager av silver.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer