Nytt supertungt grundämne framställt

2010-04-07 13:08  
Det nya grundämnet Ununseptium är näst tyngst i det periodiska systemet.

Forskare har lyckats skapa det nya grundämnet Ununseptium. Det kan leda till upptäckten av nya märkliga material med oanade egenskaper.

Hittills har position ”117” i det periodiska systemet varit ett tomt hål.

Men nu har ryska och amerikanska forskare i samarbete fyllt det med materia.

I partikelacceleratorn vid Joint Institute for Nuclear Research i Ryssland har de lyckats framställa sex atomer av det ännu inte namngivna nya grundämnet. Tills vidare kallas det Ununseptium, Uus, som är latin för ”ett-ett-sju-ium” där sista stavelsen är det vanliga sättet att avsluta ett grundämnes namn.

Uus skapades när isotoper av kalcium och det radioaktiva ämnet berkelium kolliderade, skriver Science News.

Det nya grundämnet har en halveringstid på mellan 14 och 78 millisekunder och är det näst tyngsta kända grundämnet.

De grundämnen som hittills framställts artificiellt av forskare har vanligtvis en kortare halveringstid ju tyngre de är.

– Men när grundämnena blir riktigt tunga börjar livslängden öka, säger Joseph Hamilton från forskarlaget till New York Times.

Enligt en teori finns det en ”ö av stabilitet” med mycket tunga grundämnen där livslängden kan öka från delar av en sekund till dagar eller till och med år.

– På den ”ön” kanske man kan hitta nya märkliga material med ännu oanade vetenskapliga och praktiska användningsområden, säger Dawn Shaughnessy, som är kemist vid Lawrence Livermore National Laboratory, till New York Times.

”Analyser av det nya ämnets radioaktiva sönderfall är en experimentell verifikation av att de förutspådda öarna av stabilitet med supertunga grundämnen verkligen finns”, skriver forskarna i sin rapport som citeras av Science News.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer