Populärteknik

Nytt spel från skaparna av Myst

I Obduction hamnar man i en helt okänd värld som det gäller att utforska via gåtor och olika pussel. Foto: Cyan Worlds
I Obduction hamnar man i en helt okänd värld som det gäller att utforska via gåtor och olika pussel. Foto: Cyan Worlds

20 år efter datorspelet Myst lanserades är det dags för en ny efterföljare.

Publicerad

Myst som kom 1993 blev en dundersuccé och var världens mest sålda datorspel fram till 2002 då The Sims tog över tronen.

1997 kom uppföljaren Riven som även det var skapat av bröderna Rand och Robyn Miller och deras företag Cyan Worlds.

Nu är ett nytt spel på gång som beskrivs som en "andlig efterföljare" till Myst och Riven. Utvecklingsarbetet är på gång och för den vidare finansieringen har Cyan Worlds vänt sig till webbsajten Kickstarter för att samla in pengar.

Fyra dagar efter lanseringen har nästan hälften av det önskade kapitalet på motsvarande sju miljoner kronor flutit in.

Det nya spelet som har arbetsnamnet Obduction placerar spelaren, liksom i Myst och Riven, i en mystisk okänd miljö där det gäller att lösa gåtor för att avslöja vad det är för värld man hamnat i och tränga in i dess historia och hemligheter.

Efter lanseringen av Riven lämnade Robyn Miller Cyan Worlds men hans bror Rand finns kvar som vd tillsammans med några av de personer som var med och skapade Myst.

Planen är nu att Obduction ska vara klart för lansering i mitten eller slutet av 2015. Upplägget är att ju större budgeten blir desto fler platser, gåtor, äventyr och komplexitet kommer att byggas in i spelet.

Både Myst och Riven har under åren lanserats för många av de vanligaste spelplattformarna men för tillfället finns bara planer på att anpassa det kommande spelet för Windows och Macintosh.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/4OF9BBc0xA0?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>