Nytt rekord för magnetsvävare

2016-04-20 16:25  
På en 640 meter lång bana lyckades en magnetsvävare nå 1 018 km/h. Foto US Air Force

Maglev närmar sig ljudhastigheten.

Det amerikanska flygvapnet har satt nytt fartrekord för magnetsvävare. På en 640 meter lång bana vid Holloman Air Force Base i New Mexico lyckades de få upp en raketdriven släde i 1 018 km/h.

Tekniken som bland annat används av så kallade Maglevtåg finns i Kina, Tyskland och Japan där hastighetsrekordet är 590 km/h.

Rekordsläden i USA som väger 900 kg rusar fram nästan friktionsfritt en liten bit ovanför banan där den lyfts upp av ett magnetfält som alstras av supraledande magneter nedkylda med flytande helium till ett par grader över den absoluta nollpunkten på −273,15 grader Celsius.

Men anläggningen i de amerikanska öknen är inte byggd för att utveckla maglevtekniken eller slå fartrekord. Syftet är i stället att få en i det närmaste helt vibrationsfri testbädd för utvecklingen av delar till vapensystem, skriver flygbasen på sin webbsajt.

- Vi mäter vibrationerna för att få kunskap om vad systemen förmår när vi når högre och högre hastigheter, säger Shawn Morgenstern som är befälhavare för 846th Test Squadron vid Holloman Air Force Base.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer