Nytt rekord för diamanttransistor

2009-04-20 13:20  
(Foto University of Glasgow)

Forskare i Skottland har utvecklat världens minsta diamanttransistor. I framtiden hägrar supersnabb elektronik för tuffa tillämpningar.

Forskare vid University of Glasgow säger sig ha utvecklat världens minsta transistor i diamant. Den så kallade kanallängden är endast 50 nanometer, vilket gör transistorn hälften så stor som den tidigare rekordtransistorn som utvecklats av japanska NTT.

Diamant har många egenskaper som lämpar sig utmärkt för elektronik. Materialet har exempelvis mycket god elektrisk isolationsförmåga, leder värme extremt effektivt och tål höga elektriska spänningar.

Därför hoppas de skottska forskarna att diamanttransitorn ska komma till användning i framtida produkter som kräver snabba högeffektstransistorer i tuffa miljöer. Bilradar som varnar vid risk för kollisioner och terahertzradar som ser igenom kläder och väggar är två sådana exempel.

Diamantmaterialet som använts tillverkas syntetiskt med hjälp av kemisk ångdeponering.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer