Nytt rapportsystem för drönare

2016-04-12 13:17  
När flygledaren upptäcker en drönare på sin karta visar den även drönarens identitet och mobilnummer till piloten. Foto: AirMap

Ett nytt system som visar flygledarna var drönare finns installeras nu på flygplatser i USA.

Det amerikanska företaget Air Map har utvecklat ett system där drönare visas på kartor. Flera av de ledande företagen som tillverkar drönare för konsumentmarknaden har redan installerat systemet i sina appar, skriver Air Map som även har en egen app för andra drönare.

Nu har företaget tillsammans med den amerikanska organisationen American Association of Airport Executives, AAAE, presenterat ett säkerhetssystem där flygande drönare visas på en karta avsedd för flygledare. Det heter Digital Notice and Awareness System, D-NAS, och har redan lockat 50 flygplatser runt om i USA som ska testa tekniken.

När flygledarna upptäcker en drönare på kartan över flygplatsen visar den även drönarens identitet tillsammans med pilotens namn, e-postadress och mobilnummer vilket gör att flygledarna snabbt kan sätta sig i förbindelse med den som flyger drönaren.

Men D-NAS är bara ett första steg mot målet att bygga ett komplett navigationssystem för kommersiella drönare, skriver Tech Crunch.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer