Nytt primtalsrekord

2013-02-07 12:35  
Det här är världens största kända primtal.

Ett nytt primtal har hittats som utskrivet innehåller över 17 miljoner siffror.

Matteprofessorn Curtis Cooper vid University of Central Missouri har slagit nytt världsrekord i grenen hitta stora primtal.

När hans PC räknat non-stop i 39 dygn hittades primtalet 2 57 885 161 -1 som utskrivet består av 17 425 170 siffror.

Det tidigare rekordet som stått sig i över fyra år innehöll knappt 13 miljoner siffror. Men forskaren vid University of California i Los Angeles som hittade det blev rikligare belönad än än den nya världsrekordinnehavaren. Han fick nämligen 100 000 dollar i pris från Electronic Frontier Foundation för att han blev först med att hitta ett primtal med över tio miljoner siffror.

Priset för det nya rekordet blev bara "standardbelöningen" på 3 000 dollar som utbetalas till den som hittar ett nytt största primtal.

Men det finns ett nytt stort pris som väntar den som hittar första primtalet med över 100 miljoner siffror. Den person eller grupp som gör det fyndet kan få två priser på respektive 150 000 och 250 000 dollar.

Det nya rekordfyndet har gjorts inom forskningsprojektet The Great Internet Mersenne Prime Search, Gimps, där över 100 000 datorer runt om i världen letar nya primtal.

Inom det projektet har för övrigt alla de tio största kända primtalen hittats.

De är alla så kallade Mersenneprimtal, som har formen 2p -1 där p också är ett primtal. Dessa speciella tal är jämförelsevis lätta att hitta, men det krävs ändå mycket datorkraft för att testa om ett stort tal verkligen är ett primtal.

En gång i tiden var Sverige världsmästare i primtal. 1957 hittade matematikern Hans Riesel primtalet 2 3217 - 1 som har 969 siffror och då blev det största kända primtalet. Ett rekord som stod sig ända till 1961.

Datorn som Hans Riesel använde för sin beräkning var den legendariska Besk som fanns vid KTH i Stockholm. När den startade 1953 var den under tre veckor världens snabbaste maskin.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer