Nytt material för supraledning

2015-03-02 10:54  
En magnet som svävar över en supraledare som kylts ner till nära den absoluta nollpunkten ?273,15 grader Celsius. Foto: Alamy

Aluminiumatomer ordade på ett speciellt sätt blir supraledande vid relativt hög temperatur.

Enskilda aluminiumatomer kan bli supraledande vid -272 grader Celsius och förlorar då praktiskt taget all elektrisk resistans. För att öka användningsområdet av fenomenet är forskarnas dröm att hitta material som kan bli supraledande vid mycket högre temperaturer, helst i rumsvärme.

Nu har forskare vid University of Southern California tagit ett litet steg i den riktningen. De har upptäckt att flera aluminiumatomer tillsamman kan formas till "superatomer" vilka uppträder som enskilda atomer och blir supraledande vid omkring -173 grader Celsius, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I sina försök formade forskarna superatomer med olika storlek innehållande mellan 32 och 95 aluminiumatomer. Men det var bara när de bestod av 37, 44, 66 och 68 atomer som supraledningen vid den relativt höga temperaturen inträdde.

Nu tror forskarna att deras arbete bara är början på något nytt och hoppas på att hitta supraledningen vid mycket högre temperaturer genom att skapa superatomer av andra metaller än aluminium.Följ Ny Teknik på Facebook!

Jan Melin

Mer om: Supraledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer