Nytt lastrekord

2014-09-08 12:56  
Med en last som motsvarar 17 603 standardcontainrar, TEU, har det danska fartyget Mary Maersk slagit världsrekord. Foto: Maersk

Danska rederiet Maersk har slagit rekord i att lasta containrar på ett fartyg.

I somras stävade Mary Maersk ut från hamnen i spanska Algeciras som ligger i höjd med Gibraltar. Lasten bestod av containrar till ett antal som motsvarar 17 603 "standardcontainrar", TEU, med längden 6,1 meter. Utlagda på rad blir det en sträcka på 103 kilometer.

Enligt ett pressmeddelande från det danska rederiet Maersk är det nytt världsrekord för containerlast.

Men rekordet kommer att slås. För de 396 meter långa fartygen i den här klassen Maersk Triple E är byggda för att kunna lasta 18 270 TEU. Att så många containrar inte fraktats på någon av rederiets hittills elva sjösatta Triple E beror på att inga hamnar ännu är anpassade för denna kapacitet. Under senaste året har emellertid den spanska hamnen uppgraderats med bland annat nya kranar för att kunna lasta de danska fartygen. Det har även hamnen Tanjung Pelepas i Malaysia där Mary Maersks rekordlast lossades.

Namnet Triple E står för "Economy of scale, Energy efficient och Environmentally improved". En skillnad mot fartygens föregångare är att de går med en lägre fart (19 knop) som sänker bränsleförbrukningen med 37 procent och koldioxidutsläppen per container med 50 procent. Den sammanlagda effekten på de två dieselmotorerna uppges till 64 MW och dödviktstonnaget till 165 000.

Jan Melin

Mer om: Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer