Nytt hoppförsök på söndag

2012-10-11 08:50  
Felix Baumgartner hade tagit plats i kapseln och ballongen börjat fyllas när vinden blev för stark och försöket fick avbrytas. Foto: Red Bull Stratos

Försöket att hoppa genom ljudvallen fick avbrytas på grund av för starka vindar på marken. Nu är ett nytt försök aviserat.

Allt gick enligt plan. Felix Baumgartner hade tagit plats i kapseln som skulle föra honom upp till den yttre stratosfären. Där skulle han hoppa ut och bli den första människan att spränga ljudvallen i fritt fall.

Den stora ballongen som skulle lyfta Baumgartner hade också börjat fyllas med helium och växte sig allt större. Men i direktsändningen på Youtube från New Mexico kunde alla se att det började blåsa. Balloneg svänga fram och tillbaka och lade sig nästan ner.

Så kom beskedet från projektledningen. Försöket stoppas på grund av vädret.

En besviken Felix Baumgartner fick kliva ur sin kapsel för att invänta ett nytt tillfälle.

En allt för vanlig erfarenhet för alla fallskärmshoppare och skärmflygare som till och med gett fenomenet ett eget nam: Parawaiting.

Nu väntar projektledningen på bättre väder och meddelar att det ser ut som vinden avklingar på söndag.

Den nya aviserade tiden för nästa försök har därför bestämts till 13 oktober klockan 13:00 svensk tid.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer