Nytt grundämne bekräftat

2014-05-05 12:44  
Det nya grundämnet Ununseptium har 117 protoner vilket ger samma platsnummer i det periodiska systemet. Foto: LLNL

Forskare i Tyskland har bekräftat existensen av grundämnet Ununseptium. Det kan leda till upptäckten av nya material med märkliga egenskaper.

2010 meddelade ryska och amerikanska forskare att de tillsammans lyckats framställa ett nytt grundämne med position 117 i det periodiska systemet. Men för en officiell placering där, som görs av organisationen IUPAC, krävs att grundämnet tillverkas ytterligare en gång i andra experiment.

Det är nu gjort av fysiker och kemister vid tyska Gesellschaft für Schwerionenforschung, GSI, i Darmstadt, skriver APS Physics där forskarna publicerat sin rapport.

Att upprepningen av framställningen tog så lång tid beror på att den är mycket svår.

- Att skapa grundämne 117 ligger på gränsen till vad som idag är möjligt, säger professor David Hinde, som är medförfattare till rapporten, till ABC Science.

Av de nu kända grundämnena är alla med atomnummer över 92 (uran), vilket betecknar antalet protoner i atomkärnan, skapade artificiellt där lättare grundämnen fått kollidera och sammansmälta till ett nytt.

Det nya grundämnet som har det preliminära namnet Ununseptium framställdes på det sättet när kalciumkärnor sköts mot berkeliumkärnor.

Halveringstiden för Ununseptium är omkring 80 millisekunder och normalt gäller att halveringstiden för de konstgjorda grundämnena blir kortare med stigande atomnummer. Men forskarna misstänker att det finns en "ö av stabilitet" vid atomnummer högre än 117 där halveringstiden kan ligga på timmar, dagar och till och med år, skriver The Verge.

Om den "ön" finns kan det leda till upptäckten av nya märkliga material med ännu oanande vetenskapliga och praktiska användningsområden.

Finns den inte så leder ändå arbetet med att framställa nya tunga grundämnen till kunskap om det finns en övre gräns för hur många protoner som kan packas i en atomkärna, skriver Live Science.

Jan Melin

Mer om: Grundämne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer