Nytt försök med sprit i pulverform

2014-04-23 14:10  
Enligt etiketter från Palcohol är alkoholhalten 65 volymprocent i företagets vodka i pulverform. Men nu sägs etiketterna vara ett misstag. Foto: Palcohol

Ett företag i USA ska börja sälja ett pulver som utblandat i vatten blir alkoholhaltiga drinkar.

Den amerikanska myndigheten Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau godkände nyligen ett pulver från företaget Palcohol som utblandat i vatten ger drinkar som margarita, mojito och cosmopolitan med en alkoholhalt omkring 12 volymprocent. Alltså väsentligt mer än liknande produkter som sålts i Japan och Nederländerna där styrkan är hälften så stor.

Projektet blev mycket uppmärksammat då etiketter som läckt ut hävdade att alkoholstyrkan på några av produkterna var över 50 volymprocent.

Men de etiketterna var ett misstag, skriver Palcohol på sin webbplats.

Efter alla skriverier drog emellertid den amerikanska myndigheten tillbaka sitt tillstånd och hävdade att det var ett felaktigt beslut att godkänna pulverspriten, skriver AP.

Men företaget ska söka nytt tillstånd och hoppas kunna lansera sina produkter senare i år.

En detalj som uppmärksammats i företagets marknandföring är en varning om att man  inte ska snorta upp det i näsan. En varning som av en del uppfattats som ett tips för en snabbfylla. Men Palcoholic skriver på sin sajt att de gjort kornen i pulvret ganska stora för att förhindra snortning och att det krävs ganska stora volymer för effekt.

Exakt vad pulvret består av är av patentskäl inte offentliggjort. Men en forskare som citeras av Gizmodo tror att alkoholmolekylerna i sig är i flytande form men har kapslats in i mikroskopiska skal som löses upp i vatten.

Jan Melin

Mer om: Alkohol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer