Nytt försök med saltkraft

2015-09-24 08:05  

Där sötvatten möter saltvatten finns mycket energi att hämta.

2009 invigdes världens första så kallade saltkraftverk i Norge. Men 2013 meddelade ägaren Statkraft att testanläggningen skulle läggas ner på grund av att tekniken inte var tillräckligt konkurrenskraftig.

Men nu föreslår forskare vid Griffith University i Australien att ett nytt saltkraftverk ska byggas i Australien efter samma principer som det norska.

Tekniken som ska användas är Pressure Retarded Osmosis, PRO. Den bygger på att det frigörs energi där sötvatten och saltvatten möts.

Sötvatten från en flod leds in i en av två tankar där det finns saltvatten från havet i den andra. Mellan de två tankarna finns ett så kallat semipermeabelt membran som enbart släpper igenom sötvatten. Då naturen strävar efter att jämna ut saltkoncentrationen skapas ett osmotiskt tryck som pressar in sötvattnet i saltvattenbehållaren genom det halvgenomsläppliga membranet. Då ökas trycket i den tanken vilket kan användas för att driva en elturbin.

I Norge användes membran med en sammanlagd yta av 2 000 kvadratmeter som teoretiskt skulle kunna ge 10 kW, men effekten som uppnåddes blev bara 5 kW, skriver R&D Magazine.

I rapporten från forskarna i Australien föreslås ett kraftverk vid Brisbane River vars membran skulle ha en sammanlagd yta på 1,96 kvadratkilometer. Ett sådant kraftverk skulle kunna ge 9,8 MW och kosta omkring motsvarande fem miljarder kronor.

Ett problem är emellertid att de membran som behövs ännu inte finns kommersiellt tillgängliga, skriver R&D Magazine.

Jan Melin

Mer om: Saltkraft Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer