Nytt försök idag skjuta upp Ares

2009-10-28 09:41  
Moln över Florida även på onsdagen

Nasa gör ett nytt försök idag att få iväg raketen Ares, efterföljaren till rymdfärjorna. Igår var vädergudarna inte på Nasas sida. Följ uppskjutningen på webb-tv.

Chansen till bra väder för en uppskjutning var under tisdagen 40 procent. Väderprognosen från igår lovade bättre väder under onsdagen, men meteorologerna prickade inte helt rätt, och idag är chansen till bra uppskjutningsväder åter igen bara 40 procent.

Ares 1-X står på avskjutningsramp 39B på Kennedy Space Center i Florida. Kommer raketen iväg under de fyra timmar som står till förfogande så blir det en mycket kort resa.

Under de drygt 120 sekunderna som motorn driver når farkosten 40 km höjd. Sedan delar den sig och fastbränsledelen bromsas genom att raketen vänder sig mot färdriktningen, varefter den singlar ner i Atlanten i fallskärm.

Den främre delen, en mock-up av andra steget, kommer att störta i havet och krossas vid nedfallet.

Dagens färd är en av många i en serie som så småningom ska leda fram till en ny generation rymdraketer för färder till rymdstationen ISS, månen och Mars. 2015 ska raketerna vara färdiga för kommersiell tjänstgöring.

Mellan kl 12.00 och 16.00 svensk tid finns möjligheten att få upp Ares. Följ uppskjutningsförsökethär

Håkan Abrahamson

Mer om: Nasa Rymdraket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer