Populärteknik

Nytt försök hitta MH370

Den gula markeringen är den del som hittills karterats i det 60 000 kvadratkilometer stora skuggade område där bogserade undervattensfarkoster ska leta efter det försvunna planet. Foto: Australian Transport Safety Bureau

Efter månader av kartläggning av havsbotten görs nu ett nytt försök att hitta det försvunna planet från Malaysia Airlines.

Publicerad

Idag måndag 6 oktober anlände fartyget GO Phoenix till den nya plats där letandet efter MH370 ska återupptas. Planet från Malaysia Airlines med 239 passagerare som försvann 8 mars 2014 anses vara ett av flyghistoriens största mysterier.

Utgångspunkten för sökandet är misstanken om att bränslet tog slut och planet störtade i havet utanför Australien. Via analys av data från mobil- och satellitkommunikation har experter ringat in ett 60 000 kvadratkilometer stort område som nu ska genomsökas. Letandet ska göras med små undervattensfarkoster som försetts med sidospanande sonarer och detektorer som bland annat kan upptäcka spår av jetbränsle. De ska dras av Go Phoenix och ett annat fartyg som försetts med tio kilometer långa kablar fästa vid undervattensfarkosterna. Men de är känsliga och får inte krocka med bergsformationer eller andra hinder på havsbottnen, skriver AP. Därför har sökområdet under de senaste månaderna avsökts av fartyg vars utrustning ritat detaljerade 3d-kartor av terrängen på havsbottnen där undervattensfarkosterna ska dras omkring 100 meter ovanför höjdlinjerna.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här