Nytt fartrekord för cykel

2015-04-08 12:06  
Den genomsnittliga lutningen på den 1 400 meter långa backen där Eric Barone satte världsrekord är 52 procent. Foto: Emmbe

I ett "störtlopp" på cykel satte fransmannen Eric Barone nytt hastighetsrekord.

Nytt världsrekord för cykling downhill lyder på 223,30 km/h.

Det sattes med en specialbyggd cykel i den franska alpbyn Vars av fransmannen Eric Barone som bland annat arbetat som stuntman för Sylvester Stallone och Jean-Claude Van Damme.

I sporten som kan liknas vid störtlopp för cyklister då den går på snö hade Eric Barone även det tidigare världsrekordet på 222,3 km/h som gällt i 15 år.

Loppet var ett resultat av tre års förberedelser och på Eric Barons sajt tackas cykelns konstruktörer för rekordet som sattes i svåra väderförhållanden med vindbyar upp till 70 km/h som gav en avkylningseffekt motsvarande -20 grader Celsius.

Backen för rekordloppet var den kända Chabriere som startar på höjden 2 700 meter och har en fallhöjd på 432 meter längs den 1 400 meter långa banan där den genomsnittliga lutningen är 52 procent.

Jan Melin

Mer om: Cykling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer