Nya Sony WH-1000XM5 tar brusreducering till nästa nivå

2022-05-12 18:00  

Sony är erkänt duktigt på trådlöst ljud. Nya WH-1000XM5 utlovar både förbättrad ljudkvalitet och brusreducering – men till ett saftigt pris.

Den japanska tillverkaren Sony har blivit en slags måttstock i teknikbranschen när det gäller trådlösa, brusreducerande hörlurar.

WF-1000XM är det tungvrickande namnet på en serie av hörlurar som rönt stor uppmärksamhet för Sony. "Du får bombastiskt ljud, fenomenal brusreducering och imponerande batteritid", skrev Ny Tekniks Simon Campanello i sitt test av den senaste modellen, WF-1000XM4.

Bygellösa lyxhörlurar

På torsdagskvällen svensk tid lanserade Sony nästa generations hörlurar i serien, döpta till WH-1000XM5.

WH-1000XM5 kommer med en hoppfällbar väska. Foto: Sony

Sonys nya modell är ett par trådlösa bygelhörlurar med kåpor (over-ear). Byglarna på WH-1000XM5 har ett steglöst reglage, och kåporna är klädda med ett syntetiskt lädermaterial som har en skön passform, enligt Sony.

Chip förbättrar brusreduceringen

Precis som föregångaren har nya WH-1000XM5 bland stöd för ldac, en Sony-utvecklad kodek som gör det möjligt att överföra highres-ljud via bluetooh-anslutning.

Läs mer: Test: Redmi Buds 3 Pro – ”Budgetlurar som krossar konkurrenterna”

Hörlurarna är dessutom utrustade med nya 30 mm-drivenheter, som bland annat förbättrar prestandan vid högre frekvenser – vilket ska ge en "naturligare ljudkvalitet", lovar Sony.

Inuti WH-1000XM5 finns två chip, V1 och QN1, som ska ta brusreduceringen till nästa nivå. Chipen styr åtta mikrofoner som används för att ta bort brus mer effektivt än tidigare, särskilt i mellanhög frekvens.

Kåporna på WH-1000XM5 är klädda med ett syntestiskt läder. Foto: WH-1000XM5

Finessen Auto NC Optimizer ska dessutom hjälpa till att optimera brusreduceringen utifrån miljön som användaren befinner sig i.

Kopplas om automatiskt

I likhet med föregångaren kan WH-1000XM5 bluetooth-anslutas till två enheter samtidigt. Ringer det när du använder hörlurarna med datorn, ska WH-1000XM5 automatiskt kunna kopplas om till mobilen.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Jättetestet – vilka är de bästa in ears-hörlurarna?

Parkoppling via bluetooth har kunnat vara trixig rent historiskt, med hjälp av Googles Fast Pair-funktion samt Microsofts Swift Pair ska anslutningsprocessen till såväl mobiler som Windows 10- och 11-maskiner blivit snabbare och enklare.

Löftet: 30 timmars batteri

Batteritid är en akilleshäl för många hörlurar. Sony utlovar 30 timmars batteritid med WH-1000XM5, vilket kan vara en besvikelse för vissa.

Förhandsryktena utlovade nämligen 40 timmars batteri, men de officiella siffrorna visar att WH-1000XM5 har samma batteritid som föregångaren XM4.

Tar krämen slut i hörlurarna ska dock tre minuters laddning räcka till tre timmars batteri, tack vare stöd för snabbladdnings-standarden USB Power Delivery Pd.

Brusreduceringen kan aktiveras med en dedikerad knapp. Foto: Sony

I likhet med tidigare modeller kostar WH-1000XM5 en hel del. Den som vill ha ett exemplar måste därför vara beredd att betala 5 000 kronor när hörlurarna landar i svenska butiker i slutet av månaden.

Kalle Wiklund

Mer om: Sony Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer