Populärteknik

Nya norska forskningspris i Nobelklass

Vad gör man om man plötsligt upptäcker att man har på tok för mycket pengar? Jo, man inrättar naturligtvis ett forskningspris. Så gjorde Alfred Nobel. Så gjorde Sko-Göran Gustafsson. Och så gör nu också den norsk-amerikanske ingenjören och mångmiljardären Fred Kavli. Från och med 2008 kommer tre Kavlipriser på vardera en miljoner dollar att vartannat år delas ut i kategorierna astrofysik, nanofysik och neurologi.

Fred Kavli, ingenjör och multimiljonär. Har dock inget att göra med den fordom så älskade raketosten. Fred Kavli är pojken från den lilla fiskebyn längst in i fjorden som förverkligade den amerikanska drömmen. Efter ingenjörsexamen vid Norges tekniska högskola i Trondheim flyttade han 1956 till USA. I Los Angeles fick han anställning på en firma som tillverkade sensorer till Atlas-raketer. Några år senare hade han startat sitt eget företag i branschen och sedan dess har pengarna rullat in.

När han år 2000 sålde sin firma hade den 1 500 anställda och en årlig vinst på 67 miljoner dollar från tillverkningen av sensorer till trafikflyget, militärflygplan (däribland den berömda SR-71 Blackbird) och på senare tid även bilar.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här