Nya kastruller till Induktionsspisen?

2008-02-05 23:00  

Här kommer fyra nya teknikfrågor som kräver läsarsvar.

Fråga:

Enligt uppgift kräver en induktionsspis att man byter alla kastruller till sådana med magnetisk botten. Hur kommer det sig? Varför räcker det inte med de virvelströmmar som växelfältet från spolen borde ge i vilket ledande material (exempelvis aluminium) som helst?

Nils Påhlsson, Linköping

Fråga:

Jag bläddrade härom dageni en liten bok med titeln ”German Secret Weapons”, där man kunde läsa om allehanda märkliga vapen som tyska ingenjörer tänkte ut under andra världskriget. Förutom fantasifulla flygplan och fiffiga domedagsvapen som aldrig byggdes (och det var kanske lika bra det) fanns också en bild på ett gevär som påstods kunna skjuta runt hörn. Det hade en böjd pipa, och var försett med en spegel så att skytten skulle kunna se och sikta runt hörnet utan att själv komma i fiendens skottlinje.

Men skulle en sån här bössa verkligen fungera? Skulle inte pipan bli glödhet av friktionen efter några skott, och antingen räta ut sig eller brista?

Rolf Eriksson, Söderfors

Fråga:

En fråga som helt ställdemin lärare i kemi när jag gick i gymnasiet var frågan vad som händer när exempelvis klor(in) bleker tyg. Han hade inget svar, inget alls. Klor och väteperoxid kan ju båda bleka tyg. Eller hår, som det senare används till. Båda är även väldigt reaktiva, och jag anar att det kan vara en del av lösningen. Men vad är det egentligen som händer, rent kemiskt, när färgen försvinner?

Tomas Robertsson

Fråga:

Jag vill ställa en följdfrågaangående svaren om bränsledumpning från flyg. I NyT 2008:05 stod det att ”i princip avdunstar allt bränsle innan det når marken”. Men ibland befinner sig ju inte planen högt uppe i luften och över havet som de enligt regelboken ska vid bränsledumpning.

Den 4 januari 2000 startade en Boeing 767 från Arlanda mot Chicago, men fick direkt efter starten fel på en motor och tvingades återvända omedelbart för landning. Planet flög då på låg höjd (cirka 1 000 m) i vänstervarv över Knivsta och Märsta, och dumpade åtskilliga ton bränsle under flera minuter.

Fanns det en möjlighet att detta bränsle kunde ha nått marken, och an­tänts av exempelvis en trädgårdsbrasa? Vad hade då hänt?

Stefan Odestedt, Märsta

Fråga:

Jag har, med min begränsade erfarenhet som vanlig konsument, noterat att 230-volts halogenlampor tycks ha betydligt kortare livslängd än 12-volts diton. Det är till och med så att mina 230-volts halogenlampor har haft ännu kortare livslängd än mina vanliga glödlampor. Jag har bytt massor av halogenlampor för 230 volt, men ytterst sällan de för 12 volt.

Har jag haft otur, eller finns det en naturlig förklaring?

Anders Hoff, Hägersten

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter. Skicka svar och nya intrikata frågor tillteknikfragan@nyteknik

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer