Nya drönaren som mäter hjärtslag på avstånd

2017-09-29 15:07  
Här mäter drönaren hjärt- och andningsfrekvens. Foto: University of South Australia

En drönare som mäter vitala tecken på flera meters håll, det har forskare vid University of South Australia tagit fram.

Forskare vid University of South Australia har utvecklat en drönare som på avstånd kan mäta hjärt- och andningsfrekvens.

Bildbehandlingssystemet i kombination med en algoritm gör att drönaren kan upptäcka vitala tecken på flera personer samtidigt, trots att dessa rör på sig.

Drönarna skulle kunna husera på vårdboenden, sjukhus, katastrofområden eller i krigszoner.

Systemet mäter rörelser i ansikte och hals för att kunna se hjärt- och andningsfrekvens. Under testerna lyckades drönarna ta tester på upp till tre meters avstånd – men de kan utvecklas till att mäta på längre avstånd.

Vid vilka tillfällen kan den här typen av drönare vara till nytta då?

– Det finns många farliga miljöer, då är drönaren det säkraste alternativet. Ute till havs kan en drönare snabbt och säkert kolla av en persons status, säger projektledare Javaan Chahl till BBC.

– Det finns också situationer i kliniska miljöer där du inte vill använda elektroder och instrument för att övervaka patienter, men om du bara kan få en kamera att göra det så kanske man skulle använda mätinstrument där man vanligtvis inte gör det.

I vissa utvecklingsländer används elektroder för att upptäcka vitala tecken på barn. Ett problem med det är att det lätt leder till infektioner. Tanken med det här projektet är att hitta ett sätt att mäta samma saker men utan beröring.

Ravi Vaidyanathan, som är robotlärare vid Imperial College London, anser att det är ett ”fascinerande" sätt att använda drönare på, och välkomnar utvecklingen, skriver BBC.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt