Nya dinosaurie-fyndet kan lösa gåtan om T-rex

2019-05-06 17:00  
Rekonstruktion av Susikyrannus hazelae, en nyligen upptäckt släkting till Tyrannosaurus rex. Foto: Andrey Atuchin

Hur uppkom den fruktade Tyrannosaurus rex? Frågan har gäckat forskare i många år, men en nyfunnen släkting kan ge nya ledtrådar.

Den tros ha levt för drygt 92 miljoner år sedan, ha varit 1 meter hög och lika lång som skallen hos sin fruktade släkting, Tyrannosaurus rex. Möt ”mini T-rex”, med det officiella namnet Suskityrannus hazelae.

De första fossilen av den nyupptäckta dinosaurien, från två unga exemplar, hittades redan för 20 år sedan i amerikanska New Mexico. Men det har tagit många år att försöka reda ut vad det egentligen var för sort och vilka som kan ha varit dess närmaste släktingar. Det är forskare vid Virginia Tech som har gett sig i kast med att försöka hitta svaren.

I en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Springer Nature presenterar de sitt resultat och dinosauriens troliga utseende.

Läs mer: Superlungor gav dinosaurierna övertaget

Suskityrannus hazelae verkar ha varit bra på att springa och bra på att bita. Det är en kombination som vare sig de tidigare tyrannosauroiderna eller de senare uppkomna släktingarna ska ha klarat.

Denna nyupptäckta ”mini T-rex” verkar fylla tomrummet mellan de första kända, små tyrannosauroiderna och de sista levande storvarianterna, enligt studien. Forskarna öppnar därför upp för möjligheten att hitta svaret om Tyrannosaurus rex ursprung, något som länge har varit en gåta.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer