Nya bilder avslöjar galaxers kannibalism

2018-02-06 07:26  
Stephans kvintett. Foto: Nasa

Ovanligt färgrika och detaljerade bilder avslöjar nya fakta om galaxers "kannibalism" i universum. Galaxer som ligger tätt ihop dras mot varandra och slås till slut ihop.

Galaxhopen Stephans kvintett på cirka 250 miljoner ljusårs avstånd från jorden har varit känd sedan 1877. Men nytagna bilder från ett observatorium på Hawaii avslöjar saker forskare inte tidigare har sett. Bland annat visar en stor röd halo, spillror av gamla stjärnor, hur de fem galaxerna dras allt närmare varandra.

– Galaxer i universum agerar med varandra då och då. De närmar sig varandra och genom gravitationen så utbyter de materia och byter form, fram till den punkten att de sammanfogas, säger Florent Renaud, astronom vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

De nya bilderna ger möjligheten att titta djupare in i galaxhopen.

– Vi ser hur de interagerar med varandra. Med de här bilderna kan vi spåra historien bakom hur den här galaxhopen formades och hur den utvecklas nu.

Läs mer: Ingenjörernas felberäkning – raket kraschade nära stad

Vad som sker i Stephans kvintett kan beskrivas som en sorts kannibalism, menar Renaud.

– En galax äter en annan. Vi bedömer att om runt 200 miljoner år så kommer de här fem galaxerna att ha blivit en.

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer