Nya adresser i hela världen

2015-06-02 14:45  
Mittpunkten på Stockholms slotts inre borggård har fått en ny exakt adress. Foto: what3words

I en kartbaserad webbtjänst får varenda plats på jorden en adress som är lätt att memorera.

Ett brittiskt företag har en webbtjänst byggd på satellitbilder och kartor gör det lättare att hitta valfri plats på jorden. Utan att behöva veta dess namn eller geografiska koordinater.

Både företaget och tjänsten heter what3words där hela jorden är indelad rutnät med 57 tusen miljarder kvadrater som var och en är 3 x 3 meter stor.

Varje sådan ruta har fått ett namn bestående av tre ord separerade med punkter.

Exempelvis heter mittpunkten på Stockholms slotts inre borggård "djungel.ansikte.drack" om man väljer den svenska versionen av karttjänsten.

Om den platsen istället ska anges med koordinater kan det ge problem vid sökningar då det finns flera olika sätt att skriva exempelvis slottets latitud som kan anges till 59.326814°, 59°19'36.53"N eller 59° 19.609'N. De koordinaterna är svåra att minnas och det är lätt hänt att man skriver fel tecken i karttjänstens sökruta.

Sedan är det bara att skriva in adressen bestående av tre ord i sökrutan så visas rätt plats på kartan.

Det gör det enkelt att exempelvis bestämma en exakt plats för ett möte eller peka ut en speciell punkt som inte har någon väldefinierad vanlig adress.

Men största hjälpen får de som vill peka ut en plats i något av de 135 länder som saknar ett tillförlitligt adressystem vilket innebär att fyra miljarder människor har svårt att få en varuleverans eller berätta var de bor, skriver what3words.

Adresseringen baseras inte på någon gigantisk databas. Den bygger istället på en lista med 25 000 ord för vart och ett av de språk som stöds. Utifrån dessa är det en algoritm som namnger de nio kvadratmeter stora rutorna som delar in jorden.

Ordlistorna är bara tio megabyte stora vilket gör att tjänsten även finns som appar för iOS och Android.

(Texten uppdaterad 2 juni klockan 21:25)

 

Jan Melin

Mer om: Karttjänst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer