Ny varning för farliga hårtorkar – kan ge elchock

2019-11-18 08:08  
Foto: Markus Dahlberg / TT

Ett stort EU-test av 109 hårtorkar och plattänger visar att över hälften har allvarliga brister. Vissa kan orsaka elchock och brand – och en har belagts försäljningsförbud i Sverige.

Tio av de 109 produkterna har köpts i fysiska butiker eller frisörsalonger i Sverige, men produkterna finns sällan bara i ett land på grund av e-handeln, påpekar myndigheten Elsäkerhetsverket som deltagit i testet.

Den vanligaste bristen är att produkterna saknar rätt märkning. Inom EU krävs att varorna är CE-märkta (Conformité européenne) och att de följer gällande regler.

Elprodukter som inte kan användas utan adapter är förbjudna att säljas i Sverige. Här finns även krav på att en bruksanvisning på svenska följer med apparaterna.

”Motorn började brinna”

En funktion som testades på hårtorkarna var om värmeelementet i hårtorken automatiskt stängdes av, när fläkten slogs av. En av apparaterna, "Classic" från tillverkaren Gama, klarade inte kravet utan började brinna inom en minut.

– I testet började motorn brinna och plasten smälte, det är allvarligt, säger Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket, till P4 Värmland.

Elsäkerhetsverket skriver på sin hemsida att efter testet har "Classic" belagts med försäljningsförbud eftersom den har brister som gör att den kan vara farlig.

Sju av de 109 testade produkterna, som köpts in från olika länder i EU, hade så allvarliga brister att de kan orsaka elchock eller brand. Den som köpt en produkt med brister inom EU kan anmäla den till Elsäkerhetsverket.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer