Ny värmekamera för mobilen

2014-01-13 15:12  

Med en tillsats kan mobilen bli en värmekamera som kan se i mörker.

En värmekamera går lätt på över tio tusen kronor. Men nu är tillsatser för omkring 2 500 kronor på gång som förvandlar en mobil till en värmekamera.

Senaste tillskottet är Flir One från företaget Flir som säger sig vara världsledande på värmekameror. Den levereras i form av ett fodral där man placerar en Iphone 5 eller 5S. Sensorn arbetar i det infraröda spektrumet och visar temperaturer mellan 0 och 100 grader Celsius som olika färger och i klartext.

Ett användningsområde är att hitta värmeläckor och vattenläckor i den egna bostaden. Men den kan även användas som en mörkerkamera för den som exempelvis vill studera vilda djur eller upptäcka objudna gäster som smyger omkring på villatomten.

Säljstart är planerad till första kvartalet 2014 och en batteriuppladdning sägs räcka för två timmars kontinuerlig drift där såväl bilder som videor kan sparas i mobilen.

För ett knappt år sedan presenterade det amerikanska företaget Mu Optics en liknande värmekamera för mobilen. Även den är på gång för lansering under de närmaste månaderna och ska då finnas i modeller för både Iphone och Androidmobiler.

Jan Melin

Mer om: Värmekamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer