Ny Teknik testar webbläsaren Opera Mini i ny version

2009-09-17 08:19  

En bra webbläsare för vanliga mobiler är på god väg att bli ännu bättre. Ny Teknik har provkört testversionen av Opera Mini 5 och gillar nyheterna.

Ett av de tyngsta argumenten för att installera Opera Mini i sin telefon är att webbupplevelsen flyter på i högre fart. På väg ut till mobilen tar webbsidorna vägen om Operas servrar där bland annat bilder förminskas och komprimeras.

Resultatet är att mindre mängd data måste skickas ut till telefonen, och alltså kommer dit snabbare.

Men brister i användarmiljön har samtidigt gjort Opera Mini lite omständlig att använda, hittills.

Men med Opera Mini 5 försvinner det textbaserade gränssnitt som tidigare använts i Mini. På sin blogg förklarar företagets designchef Jon Hicks att det är möjligt tack vare att man nulåter programmet ta större plats i telefonen.

Den största bristen har fram tills nu varit att Opera Mini har saknat stöd för flikar. Bara en webbsida har kunnat besökas åt gången. En rejäl begränsning jämfört med både en webbläsare i datorn och de allra flesta andra mobila webbläsare.

I Opera Mini 5 är användarupplevelsen den man är van vid. Det går det att välja om ett bokmärke ska öppnas i en ny flik, eller i den som är aktiv.

Samma gäller länkarna på den sida man besöker. I den färdiga versionen kommer det här säkert fungera bra, men i testversionen har Opera Mini då och då problem att öppna sidorna. Jämfört med tidigare versioner är den dessutom lite trögare.

Något som däremot fungerar bra redan nu är funktionen för att spara användarnamn och lösenord. Även det är hämtat från datorernas värld, där webbläsare sedan länge kan spara inloggningsuppgifter för att underlätta för användaren.

I samband med uppfräschningen av användarmiljön har utvecklarna också lagt till en sökruta bredvid adressfältet. För att göra sökningar har man tidigare antingen tvingats öppna webbläsarens startsida, eller helt enkelt mata in adressen till den sökmotor man vill använda.

Nu finns sökrutan direkt tillgänglig, vilket snabbar upp användningen ytterligare.

Den som redan nu vill testa de nya funktionerna kan surfa in påm.opera.com/nextfrån mobilens standardwebbläsare. I nuläget finns programmet tillgängligt för mobiler som kan köra Java-program -- det vill säga i princip alla vanliga mobiler -- och i en specialversion för Blackberry.

En av de få mobiler sominte kan använda Opera Mini är Apples Iphone.

Anders Thoresson

Mer om: Opera Webbläsare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer