Ny Teknik fattar piken

2009-01-20 23:00  

Is växer och smälter snabbt och oberäkneligt. En bra pik kan vara skillnaden mellan en trevlig tur och ett obehagligt plurr.

Dubbar, ryggsäck och lina är obligatorisk säkerhetsutrustning för skridskoåkare. Men de gör nytta först när man ligger i vattnet.

Rätt använd kan en ispik förhindra att du ens hamnar i plurret.

Så långt är de flesta överens. Men hur ska en ispik vara konstruerad för att ge bästa resultat?

Den frågan leder nästan alltid till långa diskussioner bland skridskoåkare.

– Den bästa piken är din egen pik, om du använt den mycket och lärt dig hur den tränger igenom isen, säger Bo Gustavsson.

Han började åka skridskor när han var tre. Sedan dess har han tillbringat tusentals mil på svenska isar. När han inte befinner sig på isen eller på jobbet ägnar han en stor del av fritidenåt den egna verkstaden, där han konstruerar skridskor och mountainbikes.

Själv använder Bo Gustavsson en fälpik, tillverkad av skridskoåkaren och innovatören Lars Lison Almkvist.

– Den har en tung och bred spets som ger ett tungt tillslag, utan att slå igenom bärig is. Vibrationerna fortplantas genom pikskaftet och man lär sig att känna när det är dags att stanna och undersöka tjockleken närmare.

Fälpiken är rätt för Bo Gustavsson, men behöver inte vara det för alla. Själv betonar han i?stället behovet av erfarenhet, att ha åkt många slags isar och tagit ansvar för sin egen färdväg.

– Åker man i grupp är det lätt att slappna av och låta någon annan ta besluten, men till slut är det alltid du som måste ta ansvar för din egen säkerhet.

Bo Gustavsson testar ispikar:

Märke: Pikmakarn Turbo
Beskrivning: Flytande dubbelpik i aluminium. Clips för ihopkoppling. Tre olika handtag per rör. Förlängd för stakning.
Längder: finns i alla längder, intervall 5 cm.
Vikt: 500-800 g
Pris: 699 kronor
Vasst: Kraftigt handtag som ger stöd när det finns risk för fall. Spetsskyddet med en extra liten spets för besvärliga landgångar. Lätta att bära och koppla ihop. Instruktioner medföljer vid köpet. Syns bra.
Kasst: För vass spets gör att det är för lätt att pika igenom isen. Piken kan fastna när man pikar i farten. Stav/pikrören svajar och vibrerar när man hugger. Ena röret böjde sig lätt och ett handtaget lossnade vid pikning. Enligt Pikmakarn lossnade handtaget eftersom det var monterat kvällen innan och inte hade hunnit torka.

Märke: Lundhags Vector pikstavar
Beskrivning: dubbelpik/pikstav i aluminium. Försedd med fyrkantsspets. Tyngd i ena skaftet, som är möjlig att avlägsna. Clips för ihopkoppling. Flyter vågrätt när de är ihopkopplade, piken ensam flyter lodrätt och hjälpstaven vågrätt.
Längder: 132-162 cm, intervall 6 cm.
Vikt: cirka 1100 g, intervall 15 g
Pris: 800 kronor
Vasst: Bra, fyrkantig spets på pik/stav. Styva rör, som ger tydlig feedback i slaget. Bra handtag och isolering runt rören, som gör det bekvämt att åka med dem.
Kasst: Varning för fångstremmarna! Om du har dem runt handlederna kan du skada dig vid fall. Svårt att pika när stavarna sitter ihop. Lite krångliga att sätta ihop under åkning. Något hög tyngdpunkt, vilket kan bli jobbigt efter en hel dag.

Märke: Almgrens pikstavar
Beskrivning: Pikstav/dubbelpik i aluminium. Tyngd i ena skaftet. Clips för ihopkoppling. Flyter stående, ihopkopplad och var för sig.
Längder: 138, 150,162 cm.
Vikt: cirka 800 g
Pris: 1000 kronor *
Vasst: Tunna, sköna handtag. Bra isolering. Syns bra.
Kasst: Vass spets gör att det är för lätt att pika igenom isen. Fångstremmarna. Piken kan fastna när man pikar i farten.

Märke: Bäst-is
Beskrivning: ombyggd skidstav i aluminium, som utrustats med extra tunga spetsar. Tyngd i ena skaftet. Clips för ihopkoppling. Flyter stående ihopkopplade.
Längder: 130-150 cm.
Vikt: 625-680 g
Pris: 1000 kronor *
Vasst: Lätta att bära och staka med.
Kasst: För lätta för pikning. Man måste hugga hårt och många gånger för att komma igenom isen. Hugger inte igenom icke bärig, 3 centimeter tjock, is. Mer stav än pik.

Märke: Fälpiken
Beskrivning: Tjockväggigt aluminiumrör med platt flytkropp. Löstagbart pikhuvud med stavspets under. Flyter stående. Långsmal pyramidformad spets som övergår i cylinderform.
Längd: 130 cm
Vikt: 1040 g, inklusive pendelstav.
Pris: **
Vasst: bred och tung spets, som ger åkaren en tydlig indikation på isens kvalité. Hugger mer en krater än ett hål, vilket minskar risken att fastna med spetsen när man hugger i farten.
Kasst: Svår att få tag på. Tung att bära omkring. Mycket svår att staka med.

* används av många skridskoåkare, men säljs inte längre i butik.
** har tidigare tillverkats

Jonas Hållén

Mer om: Test Skridsko

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer