Ny studie får oss att undra: Hade dinosaurier klackskor?

2019-05-17 12:49  

Är det möjligt att det var en dinosaurie på 24 ton som startade det högklackade modet redan för 170 miljoner år sedan?

Fossiler hittade nära Roma i Queensland, Australien ger oss en helt ny bild av hur dinosaurien Rhoetosaurus fötter var utformade.

”Titta på fotens ben, det var tydligt att Rhoetosaurus gick med en upphöjd häl. Hur kunde foten stödja den enorma massan av detta djur, som vägde upp till 40 ton?”, säger  Andréas Jannel, doktorand vid University of Queensland i ett pressmeddelande.

Jannel och hans kollegor använde sig av modelleringstekniker i 3d för att ta fram förslag på hur Rhoetosaurusen tagit sig fram på tårna, trots sin tunga kroppsvikt. De skapade kopior av fossilen och testade olika rörelser för att se vilka som var fysiskt möjliga att genomföra med benen i foten.

Läs mer: Forskarnas gigantiska fynd: Världens största Tyrannosaurus rex-skelett

När de sedan tittade på fotavtryck från dinosaurier världen över såg de en likhet med sitt resultat från modellerna. Det visade sig att ”klacken” var uppbackad med en rejäl hälplatta.

Forskarna drar slutsatsen att hälplattan som gav stöttning uppkom under yngre eller mellersta juran och kan vara en nyckelinnovation inom utvecklingen av dinosaurier.

Ellinor Molin

Mer om: Dinosaurier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer