Populärteknik

Ny standard avslöjar chokladbluff

Juletid är chokladtid. I alla fall i Eu-länderna. Nu finns den första standardiserade metoden som ska avslöja tillverkare som bluffar om innehållet.

Publicerad

EU-länderna står för halva världskonsumtionen av choklad, och bristen på analysverktyg har lett till konflikter.

Få vet att EU har ett chokladdirektiv (2003/36/EC). Enligt det får högst fem procent av chokladen utgöras av vegetabiliska fetter, som inte är kakaosmör. Vilka de är ska också anges i innehållsförteckningen. Problemet är bara att det hittills inte funnits några standardiserade mätmetoder som kan skilja kakaosmöret från mjölkfetter i mjölkchoklad.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här