Ny standard avslöjar chokladbluff

Juletid är chokladtid. I alla fall i Eu-länderna. Nu finns den första standardiserade metoden som ska avslöja tillverkare som bluffar om innehållet.

EU-länderna står för halva världskonsumtionen av choklad, och bristen på analysverktyg har lett till konflikter.

Få vet att EU har ett chokladdirektiv (2003/36/EC). Enligt det får högst fem procent av chokladen utgöras av vegetabiliska fetter, som inte är kakaosmör. Vilka de är ska också anges i innehållsförteckningen. Problemet är bara att det hittills inte funnits några standardiserade mätmetoder som kan skilja kakaosmöret från mjölkfetter i mjölkchoklad.

Den saken har det blivit ändring på sedan en mätmetod, som EU-kommissionen forskningscentrum JRC tog fram för två år sedan, accepterats som en internationell standard (ISO 11053:2009).

Nu finns med andra ord metoden som ska sålla agnarna från vetet, och förhindra att vi konsumenter får betala dyrt för billiga så kallade kakaoekvivalenter i mjölkchokladen.

Analysmetoderna och ett utförligt referensmaterial för kakaosmör finns att hämta påJRC:s hemsida.

När det gäller mörk choklad kom internationella standardmetoder redan för två år sedan.

Så definieras choklad

Enligt EU får man kalla en vara för choklad om den innehåller minst 35 procent kakaotorrsubstans, inklusive minst 18 procent kakaosmör och minst 14 procent fettfri kakaotorrsubstans. Tillsatser av upp till 5 procent vegetabiliska fetter, som inte härstammar från kakaobönan, är tillåtna. När det gäller animaliska fetter godkänns enbart de som kommer från mjölk.

Niklas Dahlin

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer